18 Ocak 2013 Cuma


MUTFAK DEKORASYONUNDA NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİR: 

    Ev kadınlarının birinci tercihidir temiz ve düzenli bir mutfak. Ancak dekorasyon konusuna gelince sürekli hata yapılan bir özelliğe sahiptir mutfaklar. Ya dolap yerleri düşündüğünüz gibi olmaz, ya kullanım açısından planladığınız şekilde değildir mutfağınızın dizaynı. Bunun için, ilk önce mutfak dekorasyonu yaptırırken basit ama ileriki zamanlarda sizi sıkıntıya sokmayacak planlar yapmalısınız. Öncelikle sade, düzenli ve kullanışlı bir mutfak planı yapmakla işe başlayabilirsiniz. Sonrasında ise hazırladığınız planı uygulamaya başlamalısınız.Mutfak dekorasyonunda en önemli konu kullanılan malzemenin kalitesidir. Size birkaç kalitede ürün gösterilir, siz dekorasyon için ayırdığınız bütçenize göre içlerinden birini seçmek zorunda kalırsınız. Ancak bu seçimden önce malzemenin kalitesiyle ilgili iyi bir araştırma yapmanız önerilir. Öncelikle dolap kapakları ile ilgili bilgi sahibi olmalısınız. Hammaddesi PVC olan, profil, laminat veya İtalyan… Bu mutfaklardan hangisini yaptırmak isterseniz isteyin gövdeleri mutlaka suntalam veya mdflam olacaktır. Peki suntanın malzemesi nedir, mdfnin malzemesi nedir. MDF, sert ve yumuşak ağaç odunlarından oluşur. Mdflam, levha üzerine, melamin reçinesi ve tutkal emdirilerek su geçirmeyen ve yanmayan dekor kağıdının kaplanmasıyla elde edilir. Sunta ise, ince odunların kullanıldığı ahşap plakadır. Mdfni9n hammaddesi gibidir. Bu ahşap plakanın üzerine dekor kağıdı kaplanıp renklendirilmiştir. İşte buna da suntalam denir.


Dolaplarn üretiminde, gelişen son teknoloji sayesinde, kapaklarda hijyenik ve çizilmez malzemeler kullanılmaya başlanmıştır. Kapak renk ve modellerinin çeşitliliği, estetik ve şık tasarımlara yön vermiş ve vazgeçilmez olmuştur. Genel aydınlatma ise yukarıdan olmalı ve homojen dağılmalıdır ki, ideal bir ışıklandırma, pek çok kolaylık ve rahatlık sağlamaktadır. Bu dolapları nasıl imal edilmelidir? Yapılan araştırmalarda, dolap kapaklarının günde 80 kereden fazla açılıp kapatıldığı ve birbirinden farklı hareketlerin 50 kez tekrarlandığı belirlenmiştir. Bu işlemleri yaparken vücudun zorlanmaması, en kısa ve rahat yoldan yapılabilmesi için mutfağın ergonomisinin çok iyi olması gerekmektedir. Diğer bir araştırmada, dolaplarının en az 20 yıl kullanıldığı tespit edilmiştir. Bu nedenle de yapılan mutfak dolapları dayanıklı, kaliteli malzemeden imal edilmeli ve uzun ömürlü olmalıdır. Ayrıca, yiyeceklerin depolandığı ve pişirildiği bir yer olduğundan dolayı, hijyenik ve temizlemesi kolay malzemeden imal edilmiş olmalıdır.


    Mutfak dekorasyonunda yapılılırken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır.
-Ocağın bulunduğu duvarda asla pencere kullanılmamalıdır.
-Mutfağınızın yeri asla arka tarafta karanlık boşluğa bakmamalı.
-Mutfağın karşısında tuvaletin olmamasına dikkat edin.
-Mutfak kapısı karşısında merdiven olmamalıdır.
Mutfak duvarları ve dolapları için seçeceğiniz renk önemli. Açık ve pastel renkler mekanı daha aydınlık ve ferah gösterecektir. Yeşil ve mavinin açık tonları hem sizi daha iyi hissettirecek hem de mekanın olduğundan büyük görünmesini sağlayacaktır. Kontrast yaratmak ve derinlik katmak için koyu renk mutfak aksesuarları ile dekorasyonunuzu tamamlayabilirsiniz.

  • Mutfağınız küçük ise :
  • Dar alanlarda açılır-kapanır ya da yuvarlak bir masa kullanılabilir. Duvara monte edilmiş dar bir masa tablası da aynı amaca hizmet edebilir.
  • Oturma elemanı olarak, üst üste depolanan taburelerin seçilmesi az yer kaplamaları açısından idealdir.
  • Bıçak, havlu gibi gereçlerin çeşitli askı sistemleri kullanılarak tezgah arasında depolanması; dolaplarda boş alan yaratmanın mükemmel bir yoludur.
  • Küçük mutfak dekorasyonu için önemli bir diğer nokta da aydınlatma. Aydınlatmayı bir kaç noktadan yaparsanız mekan geniş görünür. Örneğin mutfak dolaplarının altına tezgahı aydınlatacak şekilde sarı ışıklı bir floresan yerleştirebilirsiniz. Bu sürekli tavan aydınlatmasını kullanmanızı dolayısıyla elektrikten tasarruf yapmanızı sağlar. Çok parlak ışıklar kullanmayın. Mümkünse ışığın yoğunluğunu ayarlayabileceğiniz dimmerli bir sistem kurdurun.
  • İster modern bir mutfak ister ahşabın bolca kullanıldığı klasik bir mutfak olsun küçük mutfak dekorasyonu için dikkat edilecek ilk nokta; çok iyi ve detaylı bir planlamadır. Planlamanızdan emin olduktan ve eşyaları nasıl yerleştireceğinize karar verdikten sonra zevkinize göre aradığınız her ürünü yapı marketlerde bulabilirsiniz. Her alanı dikkatlice incelemeli ve tüm boşlukları iyi bir şekilde değerlendirirseniz emin olun mutfağınız her mutfak kadar kullanışlı ve vakit geçirmesi zevki bir yer olacaktır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder